643 poze   53566 vizite

SFATURI DE LA FERMIERI

AICI PUTETI LASA SUGESTII SFATURI...
20140703155120_1
20140703155120_1
20140703155120_2
20140703155120_2

Comentarii album • 2
Nume:



soseco 24 ianuarie 2015  
Si mie imi place rasa asta charolaise...cea mai buna carne o au...marmorată...!
Răspunde Raportează
stategiani 24 ianuarie 2015  
Sfaturile unui crescător de Charolaise pentru cei interesați de creșterea vacilor de carne

În urma publicării articolului Modelul de succes al unei ferme românești de taurine de carne. Emil Popa, crescător: Afacerea cu Charolaise este profitabilă de la 30 de capete în sus, mai mulți cititori ne-au transmis dorința lor de înființa o fermă de vaci de carne în 2015. Am decis să reluăm discuția cu domnul Emilian Popa pentru a afla de la domnia sa care sunt cele mai importante 5 aspecte care ar putea să ajute la realizarea unui profit din această afacere agricolă. Bineînțeles, fermierul gălățean vorbește din pespectiva unui crescător de taurine Charolaise, însă sfaturile sale sunt utile pentru creșterea oricărei rase de vaci de carne.
1. Verificați suprafața de pășune deținută
Poate cel mai important lucru de care trebuie să se țină cont înainte de a înființa o fermă de vaci de carne, mai ales Charolaise, este suprafața de pajiște deținută.
”În perioada de vară aceste bovine trebuie lăsate în aer liber, la pășunat. Este foarte important ca ele să aibă acces la iarbă verde, proaspătă, pentru că în felul acesta, pe de o parte economisești bani cu cumpărarea de furaje și pe de altă parte vitele au nevoie de clorofilă și de mișcare în aer liber pentru a pune masă musculară. Una din principalele caracteristici a acestor carcase (Charolaise, n.r.) este că au carnea mult mai slabă decât a altor bovine de carne, procentul de grasime fiind de doar 10%.
Charolaise are o capacitate de ingestie foarte mare, care îi permite să valorifice foarte bine păşunatul dar şi furajele primite în perioada de iarnă”, explică crescătorul din Galați.
2. Luați în considerare reproducerea pe cale naturală
Pentru a obține descendenți valoroși, luați în considerare achiziționarea unor tauri care să se potrivească genetic animalelor din fermă. În general se obține un vițel de la o vacă pe an. Intervalul între două fătări este de 370 de zile – încep prin luna octombrie și se termină în primăvară. De reținut este și faptul că vițeii nu au nevoie de îngrijiri suplimentare, aceștia nu manifestă sensibilitate nici la temperaturi scăzute.
3. Folosiți sare cu microelemente
Utilizând sare cu microelemente în alimentația vitelor Charolaise vă asigurați că nu vor exista probleme în ceea ce privește fătarea vițeilor, evitându-se situațiile în care aceștia se nasc prematur sau apare prolapsul uterin (la fătare, datorită unor probleme de sănătate, uterul vaci poate ieși afară).
Introducând sarea cu microelemete în hrana bovinelor de carne se reduce incidența apariției de accidente la fătare cu peste 90%.

4. Nu utilizați concentrate industriale în hrană
Rația vitelor de Charolaise este foarte simplă și la îndemâna tuturor. Dimineața se administrează fân de lucernă sau de borceag, ulterior se pun paie la discreție. În jurul prânzului, se dă câte un kilogram și jumatate de furaj concentrat din orz, porumb și șrot de floarea soarelui. Se poate folosi și șrot de mazăre în locul celui de floarea soarelui. Nu depozitați porumb și nu folosiți concentrate.
Nu cheltuiți suplimentar cu furaje costisitoare care promit rezultate spectaculoase pentru că acestor bovine le sunt suficiente ierburile verzi din pașuni și faina de concentrat pentru a atinge un spor mediu de greutate de 1.200 gr/zi.

5. Aveți grijă la tratamentele aplicate
Dat fiind faptul că rasa de carne Charolaise nu este o specie pretențioasă, nu are nevoie de tratamente medicale speciale.
În afară de cele trei vacinări obligatorii, trebuie să mai aplicați măcar două deparazitări. Crescătorii de astfel de bovine recomandă folosirea produselor, fie de origine olandeză sau englezescă. Deparazitarea se poate realiza atât pe cale bucală cât și cu soluție injectabilă.
Deparazitarea se realizează prima dată, înainte cu o saptămână de trimiterea animalelor la pașunat și a doua oară la întoarcerea animalelor de pe pajiște.
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.